Vrije artsenkeuze onmisbaar voor mensen met reuma


Vrije artsenkeuze onmisbaar voor mensen met reuma

12 juni 2014 


Het Reumafonds maakt zich grote zorgen over de plannen van het kabinet om de vrije artsenkeuze te beperken in de nieuwe budgetpolis per 2016. De vrijheid om je eigen specialist, ziekenhuis of andere arts te kiezen, is een groot goed voor reumapatiënten in het huidige zorgstelsel. Zeker omdat zij jarenlange relaties opbouwen met hun specialisten. Daarom ondersteunt het Reumafonds de petitie van de VvAA tegen de afschaffing van de vrije artsenkeuze.


Voor reumapatiënten vormen de jarenlange relatie met hun specialisten en de continuïteit van hun behandeling mede de basis voor de kwaliteit van de zorg die zij krijgen. Het mag niet zo zijn dat patiënten om economische redenen gedwongen worden om te veranderen van zorgaanbieder. Ook vinden wij dat deze vrijheid voor iedereen moet gelden en niet alleen voor de mensen die dit kunnen betalen. Helemaal omdat chronisch zieken, zoals reumapatiënten, vaak al hoge zorgkosten hebben.

Hinderpaal voor goede samenwerking tussen zorgaanbieders
De plannen gelden nog niet voor de huisartsen en fysiotherapeuten in de eerstelijnszorg, maar we vrezen dat dit de volgende stap kan zijn die een extra drempel vormt voor de toegankelijkheid van de zorg voor chronische patiënten. De kwaliteit van de reumazorg én reumapatiënten zelf zijn gebaat bij een goede samenwerking tussen zorgaanbieders in de eerste- en tweedelijnszorg. Het is niet acceptabel dat er nu een administratieve hinderpaal wordt gebouwd door de zorgverzekeraars een beslissende rol te geven in de keuze voor behandelaars in plaats van de patiënt.

Betaalbaarheid in de reumazorg kan op andere manier
Wij vinden dat we op een andere manier aan betere efficiëntie en betaalbaarheid van de reumazorg kunnen werken. We zijn al op de goede weg met intensieve samenwerking tussen behandelaars, met kwaliteitsregistraties, patiëntgerichte behandelmethoden en met groeiend inzicht en transparantie in de behandelingen voor de patiënt. Juist door het versterken van de positie van de patiënt en zijn of haar gezondheid door middel van zelfmanagement, e-health, preventie en therapietrouw kunnen veel kosten in de eerste- en de tweedelijnszorg verminderd worden. Zo kunnen mensen met reuma ook echt bewuste keuzes maken.

Kies uw reumazorg helpt patiënten bij hun keuze
Om reumapatiënten te helpen bij hun keuze voor een behandelaar op basis van kwaliteit van zorg, hebben wij dit jaar de keuzehulp 'Kies uw reumazorg' doorontwikkeld. Het is echter nu niet zeker dat de gekozen behandelaar vervolgens vergoed wordt door de verzekeraar van de patiënt. Het is al moeilijk voor patiënten om elk jaar in december alle zorgpolissen en de contracten van zorgverzekeraars met hun behandelaars te vergelijken op vergoedingen. Dit wordt in december 2015 echt een groot probleem voor de mensen die om economische redenen voor een budgetpolis moeten kiezen. Kwaliteit van zorg staat hierdoor onder druk.

Ingrepen in zorgstelsel ten koste van chronisch zieken
Het lijkt erop dat de ingrepen in het zorgstelsel steeds meer ten koste gaan van chronisch zieken. Juist diegenen die veel gebruik maken van (noodzakelijke) zorg en te kampen hebben met hoge zorgkosten, krijgen nu weer een extra rekening en drempel voorgeschoteld.

Steun de petitie van de VvAA
Het Reumafonds ondersteunt de petitie van de VvAA tegen de afschaffing van de vrije artsenkeuze. Daarom roepen we reumapatiënten op om de petitie te ondertekenen. Dit kan via de http://www.vvaa.nl/red-de-vrije-artsenkeuze-teken-de-petitie. De Tweede Kamer moet de plannen nog goedkeuren, daarom blijft uw stem belangrijk.

U kunt de petitie ook liken op Facebook: http://facebook.com/redpatientClicky Web Analytics