Samen werken aan betere zorg

 

Vraag het hen zelf

4 april 2014
Wij van Zorgbelang Brabant vinden goede zorg en ondersteuning belangrijk. Zodat iedereen, ondanks ziekte of beperking, kan meedoen in de maatschappij. Wij zijn van mening dat goede zorg alleen maar tot stand kan komen door de mensen om wie het echt gaat erbij te betrekken. Door met hen in gesprek te gaan en hen zelf te vragen wat goed gaat en wat beter kan. Daar zetten wij ons voor in. Voorbeelden van hoe we dat doen lees je in deze nieuwsbrief
Training ‘Nieuwe, originele mogelijkheden van communiceren met je achterban’ 

Op donderdag 17 april 2014 geeft de Academie Zorgbelang de training ‘Nieuwe, originele mogelijkheden van communiceren met je achterban’. Hoe weet je als belangenbehartiger wat er leeft bij je achterban? Hoe onderhoud je contact? Daarvoor zijn allerlei alternatieve en creatieve manieren, vormen en methoden beschikbaar. De training is bedoeld voor belangenbehartigers die als vertegenwoordiger namens anderen praten.


Tijdens de training worden voorbeelden vanuit diverse praktijkplekken in Nederland aangereikt. Vervolgens wordt een vertaalslag gemaakt naar hoe de deelnemers deze manieren van achterbanraadpleging in hun eigen lokale of regionale praktijk kunnen inzetten. Er wordt een communicatie werkplan gemaakt aan de hand van de vraag van de deelnemers, de doelgroep die zij willen bereiken en het beleidsonderwerp dat zij op de agenda hebben staan. Welke vorm van communiceren geschikt is, wordt bepaald door het doel en de doelgroep. Maar ook door de tijd die mensen kunnen investeren, hun vaardigheden en hun behoefte aan invloed. Het is een inspirerende training door de theorie, door de oefeningen en vooral door de praktijkvoorbeelden!

De training vindt plaats bij Zorgbelang Brabant. Meld je hier aan


ZOOMlive op 22 april over autisme en contact sociale media 

De nieuwe aflevering van ZOOMlive, op dinsdag 22 april van 20.00 uur tot 20.30 uur, gaat over autisme. Veel ervaringsdeskundigen met autisme zijn actief op social media. Maar zorgverleners zijn nauwelijks terug te vinden op het 'online autisme marktplein'. Alhoewel een aantal zorgorganisaties de eerste stappen voorzichtig heeft gezet, is communiceren via social media voor hen nog heel lastig.


Maar hoe zit het dan met beleidsmakers van gemeenten? Hoe komen zij in contact met hun burgers met autisme? Kunnen zij, nu straks de zorg voor deze groep mensen onder hun verantwoordelijkheid valt, er voor zorgen dat de communicatie via social media toeneemt? Hoe hebben zij, nu maar vooral ook straks in 2015, zelf contact met hun doelgroepen? Is social media niet bij uitstek een handig kanaal hiervoor, of juist helemaal niet?


Op dinsdag 22 april hebben hebben we drie mensen met autisme en wethouder Ronald Bakker van de gemeente Waalwijk aan tafel. Wil je meepraten of vragen stellen? Dat kan. Je kunt tijdens de uitzending een tweet sturen #ZOOMlive of chatten via onze website
Lancering portretten BroedplaatsZ 

Op 21 maart 2014 was het zover; de drie portretten van 'BroedplaatsZers' Kevin, Eelco en Celia werden aan ruim zeventig mensen getoond in MFA ‘t Spoor in Tilburg.
Hun leven op film. Een jaar van voorbereiding en (figuurlijk) bloed, zweet en tranen ging hieraan vooraf, met drie mooie documentaires als resultaat. De portretten van Kevin en Eelco kun je vinden op hun profielpagina’s. Celia heeft er voor gekozen haar portret alleen op verzoek te tonen.

De lancering is de start. Kevin, Celia en Eelco willen hun verhaal laten zien op scholen, bij zorginstellingen, lotgenotencontact enzovoort, en daarna ook het gesprek aangaan.

Interesse om een portret in breder verband te vertonen? Laat het ons dan weten via Twitter @BroedplaatsZ, #BroedplaatsZ of via e-mail This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Goed bezochte workshop ‘Vraag het aan jongeren’ 

Het jongerenpanel van onze afdeling Jeugd was in topvorm tijdens de netwerkbijeenkomst Samen voor de jeugd op 2 april 2014 in het Willem II stadion in Tilburg. Een groots evenement met interessante workshops.


Vraag het aan jongeren’ heette de workshop die helemaal zelfstandig voorbereid en uitgevoerd is door de jongeren van het jongerenpanel en de stagiaires van Zorgbelang Brabant. Zij hebben de workshop twee keer gegeven. Niet alleen zorgprofessionals, cliënten en ouders waren van de partij, maar ook raadsleden en wethouders.


De belangstellenden kregen de teaser van ZOOM24 te zien en gingen daarna in discussie met de hoofdrolspelers in de film. De betrokkenheid van de deelnemers was groot en de jongeren waren zeer open over hun ervaring. Het delen van ervaringsverhalen zorgde ook dit keer weer voor een heel bijzondere sfeer.


Tijdens de plenaire opening werd een aangrijpend fragment uit de film van Ray Charles getoond. Ray werd als kind langzaamaan blind en leerde op eigen kracht ‘zien’ met zijn oren. De kracht die Ray putte uit zijn kwetsbaarheid, sluit helemaal aan bij de boodschap van ZOOM24. Ook al hebben jongeren beperkingen, ze kunnen bijna altijd op één of andere manier een bijdrage leveren aan de maatschappij en inhoud geven aan hun leven. Hoe? Dat hoef je hen alleen maar te vragen...

Geïnteresseerd geraakt in onze bijzondere jongeren? Maak hier met hen kennis
Conferentie ‘Unieke mensen krijgen persoonlijke zorg, Waar staan we?’ 

Op donderdag 5 juni 2014 organiseert het Platform VG Noord-Brabant de conferentie ‘Unieke mensen krijgen persoonlijke zorg, waar staan we?’ Tijdens deze conferentie worden de resultaten gepresenteerd van het project ‘Ziekenhuiszorg voor mensen met een verstandelijke beperking.’ Daarnaast wordt de ‘Wegwijzer voor ouders’ uitgereikt.


Tijdens de eerste conferentie ‘Unieke mensen verdienen persoonlijke zorg’ in 2012 is de intentie uitgesproken de ziekenhuiszorg aan mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren. Inmiddels is het 2014 en hebben ouders, woonzorginstellingen en ziekenhuizen veel werk verzet. Maar waar staan ze nu? Op  5 juni krijg je van hen de stand van zaken. Reserveer daarom deze datum in je agenda.


De conferentie wordt gehouden bij Stichting Amarant, Kapel ’t Hooge Veer, Bredaseweg 375 in Tilburg. Het programma is van 14.30 tot 17.00 uur.
Klik hier voor meer informatie
Jaarjournaal afdeling Jeugd 
ZOOM24, Kids 3D Tour, sociaal diner, ervaringsonderzoek, een greep uit de activiteiten van onze afdeling Jeugd in 2013. Je leest een volledig verslag in het Jaarjournaal 2013. De pdf kun je hier downloaden
Help je mee om nog meer ervaringskennis te delen via BroedplaatsZ? 

Bij BroedplaatsZ delen mensen via social media hun ervaringen met zorg. Door te twitteren en te bloggen over hun leven maken ze zichtbaar wat er speelt. Wat doen ze, waar worden ze door geraakt, wat gaat goed en wat kan beter? Deze verhalen geven beleidsmakers inzicht in het leven van mensen die gebruik maken van zorg of zorg verlenen aan anderen. Hun verhalen dragen bij aan het wegnemen van stigma en vooroordelen. Het laat de kracht van kwetsbaarheid zien.


DOE JE MEE?
Wil jij ook je ervaringen delen via Twitter? Vind je het leuk om regelmatig te bloggen over wat je meemaakt en wat je raakt? Doe dan mee met BroedplaatsZ. 


Heb je nog geen ervaring met twitter, of bloggen? Geen probleem, we laten je graag zien hoe het werkt.

Voor vragen kun je contact opnemen met Els Braas, projectleider BroedplaatsZ. Via Twitter kan ook: #BroedplaatsZ of @BroedplaatsZ
Academie Zorgbelang 

In mei en juni biedt de Academie Zorgbelang onder andere de volgende trainingen aan:

  • Eigen regie tijdens het 'keukentafelgesprek' op 12 mei 2014 van 09.30 tot 12.30 uur in Eindhoven
    Voor iedereen die in aanmerking komt voor ondersteuning via de Wmo en mensen die anderen helpen bij voeren van het 'keukentafelgesprek'.

  • Facebook en uw organisatie op 22 mei 2014 van 10.00 tot 13.00 uur in Eindhoven
    In deze training leer je onder andere aan de hand van een stappenplan hoe je de basis legt voor een aantrekkelijke ‘fanpagina’ voor jouw organisatie.

  • Lastige gesprekken in de (jeugd)hulpverlening? Graag! op 5 en 19 juni 2014 van 19.00 tot 21.30 uur
    Voor ouders die te maken hebben met jeugdhulp. Met deze praktische training van twee dagdelen leer je hoe je vanuit jouw eigen situatie in gesprek gaat met hulpverleners.
Kijk hier voor het volledige aanbod van de Academie Zorgbelang. Meteen inschrijven kan natuurlijk ook
Denk mee met Zorggroep Syntein 

Zorggroep Syntein is verantwoordelijk voor de zorg die mensen met een chronische aandoening, zoals diabetes, COPD en CVRM, krijgen in de regio Noordelijke Maasvallei. De zorggroep maakt met onder andere huisartsen, diabetes- en longverpleegkundigen, diëtisten en podotherapeuten, afspraken over de zorgverlening. Op die manier kan goede zorg worden geleverd die past bij de behoefte van de patiënt. Met de zorgverleners toetst Syntein continu de kwaliteit van geleverde zorg. De zorggroep zorgt ervoor dat de chronische zorg in deze regio goed tussen de verschillende zorgverleners wordt afgestemd.


De zorg is goed georganiseerd, maar natuurlijk kunnen er altijd dingen beter. Wij zoeken daarom patiënten die met een kritische blik naar de zorg kijken en die zich geroepen voelen om de (kwaliteit van de) zorg met ons te blijven verbeteren. Ben je iemand met diabetes, COPD of heb je (een verhoogd risico op) een hart- en vaatziekte? Wil je met ons meedenken over de zorg zoals deze is georganiseerd in de regio Noordelijke Maasvallei (Boxmeer, St. Anthonis, Bergen, Mill, Cuijk, Gennep)? Dat kan! Wij zijn op zoek naar deelnemers voor in ons cliëntenplatform. Als je bent  ingeschreven bij één van de huisartsen die aangesloten is bij Zorggroep Syntein ben je wellicht een goede kandidaat voor ons cliëntenplatform.


Interesse of vragen? Neem dan contact op met Syntein via This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. . Na aanmelding word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek
Onderzoek Ieder(in) naar reizen met een verstandelijke beperking 
Ieder(in) is bezig met een onderzoek naar het goed zelfstandig reizen met de OV-Chipkaart door mensen met een verstandelijke beperking. Heb jij een verstandelijke beperking of heb je een kind met een verstandelijke beperking? Dan wil Ieder(in) graag van je weten of de OV-Chipkaart het zelfstandig reizen met het openbaar vervoer gemakkelijker maakt, of dat je juist beter af was met de strippenkaart of een abonnement. Loop je misschien tegen bepaalde knelpunten aan als je reist met de OV-Chipkaart en heb je mogelijke oplossingen gevonden voor deze knelpunten? Vul dan de vragenlijst in!
Volg ons op social media 
We zijn actief op Twitter, LinkedIn en Facebook. Leuk als je ons ook via deze kanalen volgt.
N.B. Bij 250 Facebook-likes verloten we een leuke attentie onder onze volgers!

Jouw mening telt!

Je hebt een eigen mening over hoe de zorg beter kan? Word lid van het E-panel Zorgbelang-Brabant


Subsidie

Zorgbelang Brabant ontvangt structureel subsidie van de provincie Noord-Brabant.

Afmelden
Wanneer je in de toekomst ook onze nieuwsbrieven wilt blijven ontvangen, hoef je niets te doen. Wanneer je dat niet wilt, meld je dan hieraf.

Volg ons op Twitter en Facebook


 
Clicky Web Analytics